Ob 110. obletnici smrti Edvarda Rusjana Aerorally do Beograda

datum: 08.07.2021

kategorija: novice

Letos poteka 110 let od prezgodnje smrti konstruktorja in letalca Edvarda Rusjana. 9. januarja 1911 se je smrtno ponesrečil na letalskem mitingu v Beogradu. V novogoriški mestni občini Rusjanu v spomin letos namenjamo niz prireditev. Osrednja bo potekala ta konec tedna. Aeroklub Gorica v sodelovanju z novogoriško mestno občino prvič organizira Aerorally Edvarda Rusjana, polet letal z novogoriąko delegacijo v Beograd, kjer bo v soboto, 10. julija, potekala slovesnost v počastitev 135. obletnice rojstva Edvarda Rusjana. Trasa je simbolična, od letališča na Rojcah med Gorico in Mirnom, kjer je Edvard Rusjan prvič poletel s svojo EDO I, do Beograda, kjer se je smrtno ponesrečil. Letalom bo ob odhodu v Beograd srečno pot zaželela Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana.

Nova Gorica, 7. julij 2021
 

Edvard Rusjan se je rodil 6. julija 1886 v Trstu, materi Furlanki in očetu Slovencu. Nad letalstvom se je navduąil 1905, nekaj let potem, ko se je z druľino preselil v očetov rojstni kraj Gorico. Prvo letalo iz bambusovih palic in lepenke je izdelal leta 1908 skupaj s starejšim bratom Jožetom. 25. novembra 1909 je Edvard pri 23-ih letih na Rojcah prvič poletel. Rusjanu se je prvi polet z motornim letalom posrečil šest let po podobnem poskusu znamenitih bratov Wright iz ZDA. Med pionirji svetovnih letalskih konstruktorjev in letalcev iz obdobja 1903 do 1914 je le 31 imen, Rusjan pa je po kronološkem vrstnem redu uspešnih poskusov uvrščen na 12. mesto, pred znamenitim Nizozemcem Anthonyjem Fokkerjem, ki je uradno s svojim letalom prvič poletel leta 1911. Na letalskem mitingu v Beogradu 9. januarja 1911 je Edvard Rusjan poletel kljub zelo slabim vremenskim razmeram, saj ni želel razočarati publike. Močan veter je zlomil krilo njegovega letala, ki je strmoglavilo pod znamenito Kalamegdansko trdnjavo. Edvard Rusjan je umrl na poti v bolnišnico. Za pogreb v Beogradu so poskrbele lokalne oblasti, beograjski trgovci pa so zbrali denar za nagrobni spomenik. V pogrebni povorki, ki je bila dolga sedem kilometrov, je njegovo krsto na pokopališče pospremilo 14.000 ljudi.

Župan dr. Klemen Miklavič pred petkovim poletom v Beograd poudarja: »S to manifestacijo se spominjamo bratov Rusjan, ki sta simbolni odraz ustvarjalnosti ljudi iz naših krajev. Družina Rusjan je tudi odraz večjezične narave tega območja. Mati je bila Furlanka, oče Slovenec. Simbolno je družina Rusjan junak obeh Goric. To nas povezuje. To so ljudje, ki so pokazali, kako smo lahko avantgardni. Edvard Rusjan je bil eden prvih zemljanov, ki je letel s skonstruiranim letalom in skonstruiral ga je skupaj z bratom z znanjem, ustvarjalnostjo in inovativnostjo. To je tudi obeležitev beograjskega dogodka, žalostnega sicer, hkrati pa tudi poklon mestu Beograd, ki je priredilo veličasten pogreb temu svetovnemu pionirju letalstva, saj ga ni bilo mogoče pripeljati v domovino. Zato smo Beogradu toliko bolj hvaležni, da ga je sprejel za svojega in mu z vsemi častmi priredil pogrebno slovesnost.»

Aerorally Edvarda Rusjana ima ambicijo postati tradicionalen letalski dogodek mednarodnega pomena. Prvič se bodo letala podala na pot ta petek, 9. julija, ob 14. uri z letaliąča Rojce (v sosednji Italiji) med Gorico in Mirnom. Letalom bo pred poletom srečno pot zaželela Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana, ki se bo dogodka udeležila v spremstvu Vilija Prinčiča, velikega poznavalca življenja in dela Edvarda Rusjana. Pred vzletom, ob 13. uri, bosta vključno s predstavnikoma Aerokluba Gorica Valterjem Faganelom in Tomijem Ilijašem ter novogoriškim županom dr. Klemnom Miklavičem, podžupanom Simonom Rosičem in predstavnikom Občine Gorica medijem na voljo za izjave. Sledil bo polet desetih letal v formaciji nad obema Goricama, nad Vipavsko dolino ter nadaljevanje do Beograda. Osrednja slovesnost bo v soboto v Beogradu, na platoju trdnjave Kalemegdan. Pred slovesnostjo bo delegacijo novogoriške mestne občine, predstavnika Občine Gorica (I) in pilotov sprejel veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji  Damjan Bergant.

Predstavnik Aerokluba Gorica Tomi Ilijaš je povedal, kako je nastala ideja o aerorally-ju: »Ko smo v Aeroklubu Gorica razmišljali, kako bi še drugače obeležili obletnico rojstva našega junaka in pionirja letalstva Edvarda Rusjana, smo si zamislili aerorally. To je dogodek, ki je zelo priljubljen med letalci. Povezuje običajno dve lokaciji. Mi smo si zbrali mesto, kjer je prvič poletel, to je Gorica, in mesto, kjer je tragično preminil, to je Beograd. Poleg dveh letal Aerokluba Gorica se nam bodo pridružila še druga letala, zasebna, klubska iz vseh delov Slovenije. Želimo si, da bi dogodek postal tradicionalen in da se ga bo vsako leto udeležilo več letal. Na evropski ravni bi to lahko postal zelo lep dogodek, ki se poklanja pionirju evropskega letalstva. Želimo si, da bi to bil tudi turističen dogodek, ki privabi v Novo Gorico in Beograd številne letalce, posadke in družine. Vrhunec pa naj bi Aerorally Edvarda Rusjana doživel prav leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila naslov Evropske prestolnice kulture in bo v središču pozornosti.»

Sobotna slovesnost na platoju Kalemengdan bo potekala v spomin na 135. obletnico rojstva Edvarda Rusjana. Slovesnost skupaj organizirajo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, Združenje ljubiteljev letalstva »Edvard Rusjan« Brežice in Mestna občina Nova Gorica. Med slovesnostjo bodo kraj dogodka simbolno preletela civilna letala.

Podžupan Simon Rosič, ki na novogoriški mestni občini koordinira aktivnosti ob 110. obletnici smrti Edvarda Rusjana, predstavlja letošnje dogajanje v spomin na letalca: »Glede na to, da je bil Edvard Rusjan tudi odličen kolesar, smo mu posvetili cilj četrte, kraljeve etape dirke Po Sloveniji, ki je bil na Sveti Gori. Zdaj njemu v spomin načrtujemo Aerorally v Beograd, kjer se mu bomo poklonili na grobu. Kot velikanu tehniške kulture pa mu bomo septembra posvetili Rally etapo Super Special v Novi Gorici. Ob obletnici pripravljamo tudi druge ambiciozne načrte tako z lokalnimi akterji kot z veleposlaništvom RS v Beogradu.«

EduardoEduardo2Eduardo1